"> Răzvan Cadar: Vă invit la turism pe meleaguri arădene - VisitArad.ro - Zoom ARAD

Răzvan Cadar: Vă invit la turism pe meleaguri arădene – VisitArad.ro

Zoom Arad

Reporter: Ce vă propuneți în următoarea perioadă?

Răzvan Cadar: Încercăm să scoatem orașul municipiul Arad și județul în față. Încercăm să ducem cât mai mulți turiști în județul nostru pentru că avem și foarte multe lucruri să le arătăm și să le prezentăm. Am încercat să schimbăm site-ul ca un prim pas, visitArad.ro pentru că este necesar, suntem în era tehnologiei astăzi, să încercăm să facem cât mai multe lucruri atractive. Am venit cu un site nou care a fost din păcate puțin depășit datorită unui proiect câștigat acum cinci ani de către Consiliul Județean împreună cu Centrul de Informare Turistică și nu a putut fi modificat și astăzi cu un site nou, adaptat, cu o aplicație pe telefon, cu un site care este mai aproape, mai friendly, ca să spun așa, încercăm un prim pas prin acest site să aducem oamenii să se informeze despre Arad și județul Arad.

Reporter: Care este situația acum câți arădeni merg în județ pentru de exemplu o ieșire de weekend sau o popas de o zi undeva dacă există deja această obișnuință sau in curs de dezvoltare și doriți să-i dați o mai mare amploare.

Răzvan Cadar: Nu avem exact o cifră, dar pentru că sunt mulți turiști care nu merg neapărat la o pensiune, la un hotel ca să putem găsi exact numărul celor care vizitează dar avem foarte mulți turiști în ceea ce înseamnă zona verde, de la mersul pe bicicletă, de la mersul cu motociclete pe dealuri pe diferite trasee montane turistice ceea ce am făcut cu Salvaspeo am găsit câteva zone noi și am dezvoltat și aceste trasee turistice. Avem foarte mulți turiști care vin pe circuitul cramelor, pe circuitul bisericilor și mănăstirilor de lemn din nordul județului, avem diferite zone care le-am adăugat, inclusiv circuitul straturilor termale. Am încercat să găsim diferite zone atractive pentru cetățenii din județ și nu numai pentru că până la urmă și dacă suntem municipiu putem merge în județ și dacă suntem din județele învecinate putem să venim în Arad pentru că așa cum spuneam Aradul trebuie să fie promovat și credem noi că este un județ frumos.

Reporter: Doriți să scoateți un catalog. în curând el va ieși de la tipar despre patrimoniul județului Arad

Răzvan Cadar: În acest catalog sunt în prima fază 150 de repere. Este un patrimoniu cultural material și imaterial. Am încercat să scoatem în evidență tradițiile și nu numai, de la pita de Pecica până la uzina de vagoane Astra, de la Fabrica de păpuși până la patrimoniul unui mare sculptor sau unui mare pictor care a fost din județul Arad, avem chiar un actor născut în Arad care a fost asistentul lui Oscar Wilde, adică avem foarte multe lucruri interesante.

Este în prima fază materialul brut, este trimis la tipar în următoarea perioadă vom scoate acest catalog și îl vom prezenta într-o conferință de presă și cred că sunt foarte multe lucruri interesante. Până la urmă sper să fie o surpriză plăcută pentru județul nostru și nu numai pentru că foarte multe lucruri trebuie să recunosc că sunt interesante și deosebite multe poate nu sunt cunoscute dar cred că odată cu tipărirea acestui catalog vor ieși în față lucruri interesante despre orașul și județul nostru.

Reporter: Îmi împrumutați puțin foile și să alegem la întâmplare unul dintre reperele acestui catalog și să citim un pic:

Târgul de sărutat, la poziția 75, specific zonei Hălmagiu tradiționalul târg de sărutat se mai numește și bâlciul lui Sân Toader. Conform tradiției, tinerele neveste vin la târg să își cinstească rudele cu câte o măsură de rachiu. La sfârșitul secolului XIX, Teofil Frâncu și George Candrea descriau astfel atmosfera târgului de sărutat. Dacă în ziua de târg nu era timp frumo,s târgul era plin de neveste tinere.

Răzvan Cadar: Fiecare poziție din acest catalog va fi însoțită și de o poză sau de mai multe poze, un scurt text, ca să fie exemplificat și să fie mult mai bine prezentat și înțeles de cititori.

Reporter: Cât despre oportunitatea de a vă promova în media nouă media despre ce înseamnă internetul oportunitățile de acolo pentru ca turiștii străini se informează foarte mult despre noi în mediul virtual, ei nu pot pune mâna pe un catalog scris, sunt la mii de kilometri depărtare și poate vor sa vina acasa sau la locul de baștină de unde au plecat la o dată strămoșii lor și pot vedea toate acestea dacă există un site specific pregătiți pentru așa ceva.

Răzvan Cadar: Da, avem un site specific chiar zilele acestea l-am lansat, se numește VisitArad.ro va avea și o aplicație, avem și pagină de Facebook, avem tot ce înseamnă zona asta de tehnologie. Este un site zicem noi apropiat de nevoile și necesitățile vieții de astăzi cotidiene în ceea ce înseamnă viteza informației, este actualizat, de la pensiuni și traseele turistice până la diferite evenimente culturale, sportive, de tineret și acolo se pot găsi de către toți cei interesați. Sunt diferite date despre județul nostru, orașul nostru și ce înseamnă Arad. p entru cei care vor să petreacă un weekend de exemplu în județ sau o zi plină de amintiri frumoase pe care pot să și le faca.

Reporter: Dacă aveți pregătit ceva și pentru aceștia știu s a insistat mult asupra amenajării de la Ghioroc acolo vin foarte mulți turiști nu doar din județul nostru dar mai avem câteva repere solide cum vreți să dezvoltați acest turism de o zi în județ.

Răzvan Cadar: Încercăm din începutul lunii martie spre mijlocul lunii martie să dăm drumul turismului de o zi. Am încercat să găsim câteva repere și câteva trasee ca să le spunem așa. Bun, astea sunt doar o propunere din partea noastră până la urmă fiecare găsește se plimbă și vizitează ceea ce își dorește și ce îi place. Am venit cu circuitul cramelor, de pe drumul vinului, avem circuitul ștrandurilor termale pentru cei care sunt pasionați de ștranduri, avem un traseu cu morile de pe Crișul Alb, morile de apă și ce au fost în trecut. Apoi avem un traseu cu un circuit al bisericilor și mănăstirilor din județul nostru, avem câteva mănăstiri și biserici foarte vechi din anii 1700, sunt de lemn, foarte frumoase, deosebite, și vrem să le scoatem în evidență. Pentru circuitul de o zi vrem să facem un parteneriat cu cele două universități din județul nostru în care să găsim turiști și dintre studenții care nu sunt din județ, să facem excursii cu ei, să găsească lucrurile interesante din județul nostru.

Mai avem cele două tabere de la Căsoaia și de la Moneasa, unde vrem să ducem la fel tineri, copii și nu numai pentru a sta un weekend, pentru a redescoperi zona. inclusiv statuile din zona taberei Căsoaia, sunt foarte interesante și frumoase, a fost o tabără de sculptură în anii 70-80 și au rămas acolo. Sunt peste 50 de statui, în pădure, foarte interesante, sunt așa pe un deal, trebuie să urci prin pădure și sunt niște lucruri interesante sculptate de tinerii care au fost în tabără. Încercăm să venim și să întâmpinăm dorințele oamenilor, să oferim și altceva pe lângă circuitele din municipiu de la clădirile Secession sau clădirile care au făcut parte din trecutul istoric al municipiului Arad

Reporter: Care a fost apetitul de până acum al turiștilor care au venit spre județul nostru pentru că probabil v-ați făcut și o statistica, doar trenduri nu cifre exacte

Răzvan Cadar: Avem o creștere în ceea ce înseamnă vizitatorii din municipiul și județul nostru. Este un trend ascendent, ceea ce ne bucură. De aceea, am încercat să diversificăm produsele, ca să zic așa, de prezentare a Aradului pentru a-i face și mai interesați pe cei care vor să vină să ne viziteze, găsind mai multe materiale, citind, informându-se pot să vină spre Arad dorind să viziteze lucrurile pe care le-am prezentat și pe care le scoatem în evidență.

Reporter: Alt reper, Mănăstirea Bezdin este una dintre cele câteva mănăstiri ortodoxe sârbe din România care încă mai funcționează, se află la 36 de kilometri de municipiul Arad, a fost înființată în 1539 și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Printre obiecte de cult valoroase aici se găsește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de proveniență de la Muntele Athos.

Unul dintre reperele care vor intra în catalogul respectiv dar după cum ați spus material și nu numai pentru ca este vorba și despre produsele culinare care sunt cuprinse în mai multe rețetare și s-a insistat pe aspectul acesta pentru că avem o lume specifică în vestul României în ceea ce privește mâncărurile care vin de la toate națiunile conlocuitoare. Aici se insistă foarte mult pentru că în Occident este de exemplu este food and wine travel, adică turism bazat pe vin și mâncare. Noi avem o zonă specifică în județul nostru, este vorba despre zona podgoriei, drumul vinului care a fost amenajat acolo, cum au început lucrurile să se întâmple în zona respectivă, exista deja agenți economici care încep să activeze, vă bazați pe ei, care este relația cu aceștia?

Răzvan Cadar: Acest catalog a fost realizat de către o comisie înființată la sfârșitul anului trecut, undeva în toamnă, coordonată de domnul Andrei Ando dar din care au făcut parte toate instituțiile, toți șefii și directorii instituțiilor, de la muzeu, bibliotecă, teatru, filarmonică și nu numai. Au participat fiecare cu idei, au participat fiecare cu ce înseamnă patrimoniul acesta material și imaterial al județului nostru. S-a făcut o selecție mult mai mare dar am decis în prima fază să venim cu 115, să dăm drumul acestui catalog pentru că putem cerceta mult timp și poate nu reușim să tipărim, vedem pe parcurs impactul și după aceea vom adăuga sau scoate un altul, ediția a doua cu cele care mai sunt descoperite pe parcurs.

Reporter: Insist acum drumul vinului acuma cu ceea ce înseamnă drumul vinului, este o modă inclusiv în județul nostru de a merge la degustări de vin inclusiv și o masă

Răzvan Cadar: Avem o colaborare cu cramele din zona Podgoriei Aradului unde am și făcut un festival al vinului, am și făcut un parteneriat cu Camera de Comerț, a făcut la Târgul de vicii și capricii o zonă strict pe crame și pe vinuri. Suntem într-un parteneriat, încercăm să scoatem în evidență problema, avem și două vinuri, Gustoasa de Măderat și Cadarca de MIniș care sunt specifice zonei Aradului, Podgoriei Aradului, și atunci trebuie să venim în întâmpinarea clienților, avem un parteneriat foarte bun cu cei care au crame, am avut și diferite circuite de o zi către zona cramelor unde s-a servit și o masă, s-a degustat și un vin și credem noi că este o zonă frumoasă și o zonă interesantă. Până la urmă vinul din zona noastră este foarte bun, este apreciat și în străinătate și trebuie să-l scoatem în evidență și să venim către doritori și către cei care vor să vină să guste un vin bun.

Reporter: Avem trei cetăți aș spune eu semnificative plus una mare care e chiar în centrul municipiului Arad. Este vorba despre Dezna, Șiria și Șoimoș, despre cetăți care sunt frecventate de turiști dar care din păcate nu sunt amenajate la standarde cum de exemplu s-a realizat la Deva cu ascensor, cu tot ce înseamnă acces modern și așa mai departe

Răzvan Cadar: Cetățile sunt prinse în acest catalog toate fiind la poziția 105 luând aleatoriu prin catalog o opoziție. Da, avem o strategie am încercat să accesăm niște fonduri. După cum știți, Primăria Ineu a câștigat prin POR prin ADR Vest un proiect pentru reabilitarea Cetății din Ineu unde este chiar o școală acolo, va fi reabilitată, aproximativ 5 milioane de euro este valoarea proiectului câștigat de către Primăria Ineu. Primăria Șiria a amenajat și a investit în accesibilitatea către cetatea de acolo. Acuma cele două de la Lipova-Radna și de la Dezna sunt și ele din păcate un pic în urmă cu ceea ce înseamnă investițiile. Este o problemă de proprietate. o dispută de proprietate pentru că noi cei de la Consiliul Județean ca să putem depune un proiect pe fonduri europene trebuie să fie în proprietatea noastră, adică intabulate. Ele sunt acum în proprietatea localităților și atunci a fost o dispută între primarii celor două localități și noi în sensul în care noi am făcut o solicitare, ei ne-au trimis mai târziu, este un concurs ceea ce înseamnă depunerea de proiecte doar că am depus mai târziu. Din păcate nu am reușit dar sper că pe noul exercițiu financiar care urmează pe fonduri europene să avem o colaborare mult mai bună cu cele două localități sau cu toate trei și să reușim să facem și din aceste cetăți un punct de atracție pentru turiștii din județul nostru și nu numai. Desigur acolo neapărat trebuie să fie finanțarea nerambursabilă pentru că sumele sunt mari. Sigur sumele sunt foarte mari, constructorii sunt doar specialiști, care au expertiză în ceea ce înseamnă reabilitarea pentru că vorbim de clădiri de patrimoniu național. Până la urmă nu poate să fie reabilitat o cetate așa simplu, trebuie să faci un proiect, proiectul să corespundă în ceea ce înseamnă vechea structură și imaginea cetății ca să-l dăm la o scară cât mai apropiată de momentul în care a fost realizată.

Reporter: Dacă facem un exercițiu de imaginație, undeva peste vreo cinci ani de zile pentru că e un termen rezonabil, dacă v-ați hotărât ca într-o zi de vineri să mergeți într-un concediu de weekend, unde ați face-o în județul Arad?

Răzvan Cadar: Inclusiv investițiile în infrastructură sunt un pas în a dezvolta ceea ce înseamnă turismul în zona noastră a județului nostru pentru că asigură accesul. Nu-i totuna să mergi până la Buteni sau Cuied sau în zona Tauț, care e o zonă foarte frumoasă pe un drum cu gropi și nu-i totuna să mergi pe un drum bun, adică încercăm să facem inclusiv investițiile în infrastructură ce țin de turism. Până la urmă omul are nevoie de un drum accesibil și bun, de aceea drumul care e într-o mare dispută pleacă de la Arad spre Pâncota până la Buteni. Va fi un pas important în dezvoltarea zonei turistice. și vorbesc de la Târnova în sus vorbim în dreapta sau în stânga, este o zonă foarte frumoasă, este o zonă care mie îmi place foarte mult și sper ca locuitorii din zonă și nu numai să vină să investească în niște cabane, în niște zone de agrement. Este chiar o pensiune în zona Cuied, foarte frumoasă, sunt niște coline deosebite, este o zonă interesantă și cu vizibilitate foarte frumoasă și cred că acolo sincer m-aș duce ca o perspectivă de cinci ani.

Astăzi dacă mă întrebați, m-aș duce în zona Moneasa, m-aș duce în zona inclusiv la cramele care le am menționat mai devreme despre ele.

Reporter: Cum comentați articolul apărut în presa națională despre Moneasa despre felul în care localitatea respectivă a pierdut câteva fonduri despre felul în care s-a degradat stațiunea de acolo și despre cum se gestionează lucrarea. Trebuie să amintim și chestiuni neplăcute

Răzvan Cadar: Acum mă întrebați un lucru care ar suna așa cumva politic pentru că din păcate colaborarea dintre Consiliul Județean și Centrul Cultural Județean și Primăria Moneasa este puțin deficitară. Nu vreau să intru în detalii de ce până la urmă fiecare își face strategia și abordează problemele în modul și în felul în care consideră. Noi încercăm să facem evenimente încercăm să ducem acțiuni în zona Moneasa. Din păcate primăria de acolo vrea să colaboreze foarte bine cu noi sau reticente. Poate nu e de acord cu acțiunile și lucrurile pe care noi le facem și vorbesc aici de la diferite festivaluri de folclor care au o tradiție și o vechime foarte mare în Moneasa până la Festivalul clătitele sau terminând cu alte lucruri interesante. Noi am investit și investim inclusiv în tabăra de la Moneasa, în Teatrul de Vară de la Moneasa, vrem să îl amenajăm să ducem și încerca să ținem Moneasa la un anumit nivel. Sper ca și investitorii privați, că fără investitori privați nu putem realiza lucrurile până la urmă. Ce înseamnă hoteluri restaurante și serviciile țin și e de datoria lor, a privaților să facă treaba aceasta să investească să nu lase Moneasa să meargă în jos. Noi ca și o strategie avem un proiect să facem drumul de la Bârsa, de la Moneasa prin Sebiș până la limita de județ cu Bihorul adică să ducem și turiștii din cealaltă parte a muntelui să vină în stațiunea Moneasa cu un drum nou. Cred că și acest lucru va atrage turiștii în stațiunea Moneasa ceea ce zicem noi va crește numărul de vizitatori la Moneasa.

Reporter: Ce înseamnă Primăvara aceasta din punct de vedere al proiectelor legate de turism județul nostru. Ce se va întâmpla. Probabil că la Ghioroc se vor intensifica activitățile de amenajare. Ce mai înseamnă pregătirea pentru asta

Răzvan Cadar: Până la urma noi suntem partenerii primăriei Ghioroc și sprijinim cu tot ceea ce ține de noi. Este o zonă interesantă nu degeaba i se spune litoralul Vestului. Sperăm să fie cât mai cât mai atractivă pentru toți. Să știți că de la an la an crește numărul vizitatorilor, sunt câteva zeci de mii pe weekend, ceea ce ne bucură, înseamnă că ideea și investițiile pe care noi le am pe care noi le am făcut împreună cu Primăria au fost într-o direcție bună.

Mai avem chiar zilele acestea la muzeu, tot în zona asta de atractivitate și de turism, un muzeu al iluziilor, la Secția de Artă de la Clădirea unde este Biblioteca Județeană, este un muzeu viu interesant și atractiv, au fost zilnic foarte mulți vizitatori de la cei tineri până la cei mai în vârstă chiar și eu am participat împreună cu familia și a fost foarte plăcut și a fost un lucru interesant.

Am avut la sfârșitul anului trecut o expoziție de asemenea interesantă cu dinozauri, o lume de dincolo dispărută unde au fost peste 20.000 de participanți.

În primăvară deschidem în curtea bibliotecii o grădină de vară ca să spun așa unde se poate citi și lectura cărțile la umbra unui copac, adică încercăm să diversificăm pe diferite paliere pe zona culturală.

 

sursa: Radio Arad

Comentarii pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sergiu Bîlcea: Alianța Vestului aduce primele proiecte pentru Arad

Vineri la Cluj a fost o primă etapă din episodul Alianța Vestului, dacă pot să numesc așa proiectul Alianța Vestului, care a produs rezultate care a adus primele proiecte. Este adevărat, de această dată în colaborare cu Ministerul Transporturilor, pentru că la întâlnirea de la Cluj a participat și domnul […]