"> Cornel Popa: ˝Obiceiurile și tradițiile codrenești nu vor dispare niciodată din comuna Hășmaș˝ - Zoom ARAD

Cornel Popa: ˝Obiceiurile și tradițiile codrenești nu vor dispare niciodată din comuna Hășmaș˝

Zoom Arad

Într-o frumoasă zi de toamnă timpurie, la Hășmaș a avut loc a șaptea ediție a ˝ Festivalului de promovare și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor codrenești˝, zi de sărbătoare a comunei, la care participă an de an ansambluri și cântăreți de muzică populară autentică din zone de la poalele munților.

Organizat de Consiliul Local Hășmaș, primăria Hășmaș și susținut financiar de Consiliul Județean și de sponsori locali, această zi a fost o reușită din toate punctele de vedere. Peste o mie de oameni din satele comunei dar și din împrejurimi s-au perindat pe parcursul după-amiezii de duminică pentru a vedea un spectacol de excepție prezentat de Nicoleta Pavel, realizator de emisiuni la TV Arad, televiziunea arădeană filmând integral evenimentul.

Pe scena instalată pe terenul de fotbal din Hășmaș, primarul Cornel Popa a ținut un scurt discurs de bun venit pentru toți cei prezenți, a mulțumit celor fără de care nu s-ar fi realizat acest frumos eveniment și a salutat prezența vicepreședintele Consiliului Judeșean Arad, Răzvan Cadar, a viceprimarul municipiului Arad, Ionel Bulbuc, a senatorului Ioan Cristina, a consilierului municipal Florin Mariș, a consilierului județean Cristian Urzică și a primarilor din comunele Cărand, Șiria și alții care au mai venit pe parcursul după-amiezii. Geanina Pistru, o fiică a comunei, a lipsit motivat, fiind plecată la Cluj la o importantă întâlnire regională, a transmis un salut celor prezenți și regretul că nu le-a putut fi alături.

Răzvan Cadar a ținut să le adreseze câteva cuvinte celor prezenți, asigurându-i că: ˝ Acolo unde sunt primari gospodari, cu proiecte pentru comunitățile lor, este prezent și Consiliul Județean Arad cu susținere financiară, și asta se vede peste tot în cuprinsul județului.˝

Senatorul Ioan Cristina, originar din apropiere, din comuna Craiva, satul Chișlaca, a transmis salutul său și susținerea pentru oamenii locului și pentru proiectele lor de îmbunătățire a traiului de zi cu zi.

Primii care au intrat pe scenă au fost ansamblul de dansuri ˝Codrenii Hășmașului˝ care au prezentat o suită de dansuri populare din zonă, apoi au urmat ansamblul de dansuri ˝Șiriana˝ din Șiria și ansamblul de dansuri „Doina Crișului” din Ineu, ambele cu rpezențe consistente atât în țară cât și în străinătate.

Invitatul special a fost Vasilică Ceterașu, un maestru al vioarei, care cântă din orice poziție, alături de solista și soția sa, Amalia. Au urmat ansamblul ˝Codrenii Bihorului˝ din comuna Roșia, de lângă Beiuș și ansamblul de dansuri ˝Zestrea Budureșii” tot din Bihor, coordonat de ˝Oanea dubașul˝.

Au urmat mimente de folclor autentic în interpretarea soliștilor : Ioan Popa din Hășmaș, Monica Groza, Roberta Tomșa, Mihaela Suciu, Alin Neag, Bianca Tomoiagă, Diana Mihuț , Alina Dărău, Bianca Popa și Ioana Boroș.

După câteva momente vesele marca Radu Moș, spectacolul a continuat cu Alina Dărău și Bianca Popa surorile Mariana și Simona Tomele din comuna Roșia din Bihor și un invitat special, părintele Marius Ciprian Pop, o voce deosebită a cântecului religios.

Finalul a aparținut orchestrei condusă de Ilie și Paul Pașca alături de solista Paula Pașca și maestrul Ștefan Muntenaș, maestrul cântecului popular arădean.

˝Nici la televizor nu am văzut așa dansuri frumoase˝ a afirmat un senior de 80 de ani ce a stat neclintit ore întregi uitându-se la spectacol. ˝Păcat că e doar o dată pe an˝ a completat cu regret o bunică ce-și ținea nepoțica de mână. Printre ropotele de aplauze se auzeazu șoapte de încântare ale celor prezenți: ˝Doamne, ce voce˝, ˝ce frumoase costume˝, ˝voce de aur˝, ˝dansatori ca la televizor˝

A fost, cu siguranță, unul dintre cele mai reușite festivaluri de folclor de anul acesta din județul Arad.

 

 

 

Comentarii pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

˝România Educată˝, proiectul Președintelui Iohannis, la aniversarea a 100 de ani de învățământ universitar românesc la Cluj Napoca

Președintele Klaus Iohannis a participat luni, 30 septembrie, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB). Evenimentul, care a avut loc în Aula Magna, marchează un secol de la constituirea UBB ca universitate românească și consfințește excelența academică și de cercetare a instituției de […]