"> 8 miliarde euro fonduri europene pentru educaţie, cercetare şi competitivitate în perioada 2021-2027 - Zoom ARAD

8 miliarde euro fonduri europene pentru educaţie, cercetare şi competitivitate în perioada 2021-2027

Zoom Arad

Prezentă la Bruxelles pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeană, Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a declarat că România va dispune de 8 miliarde de euro pentru următoarele categorii: educație, cercetare și competitivitate.

„De altfel, ministrul Marcel Boloş a propus şi două tipuri de abordări pentru a folosi eficient aceşti bani: crearea unei infrastructuri de cercetare în cadrul căruia să construim proiecte de mare anvergură, concomitent cu asigurarea, la nivel individual, de proiecte solide create de antreprenori”, a declarat Carmen Moraru.

Aceasta a vizitat în Belgia, împreună cu jurnaliştii români, proiecte finanţate din fonduri europene.

Autoritățile din România deja s-au gândit la un mod în care ar putea investi aceste sume de bani provenite din fonduri europene. Acesta ar fi punerea bazelor unor proiecte strategice de cercetare.

„Unul dintre ele va fi construit într-un mod similar cu cel pe care l-am vizitat împreună aici, Academia Orsi. Vrem ca inovarea, cercetarea, înalta tehnologie şi antreprenoriatul să fie puse la un loc pentru a genera valoare adăugată în medicină, educaţie, etc. Printre noi se găsesc mulţi români bine pregătiţi, specialişti în domeniile medicinei, cercetării şi tehnologiei, trebuie doar să ne asigurăm că le creăm cadrul favorabil pentru a produce rezultate, practic pentru a inova”, a mai afirmat Carmen Moraru.

Ea a precizat că ministrul Boloş a şi avut o primă astfel de întâlnire cu reprezentanţii comunităţii ştiinţifice din România pentru a identifica atât nevoi concrete de finanţare pe zona de cercetare, cât şi resursa umană potrivită pentru astfel de proiecte viitoare.

Comentarii pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu va solicita CSAT să declare informatizarea ANAF și a Ministerului Finanțelor proiecte de importanță națională

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu va solicita CSAT să declare informatizarea ANAF și a Ministerului Finanțelor proiecte de importanță națională, pentru a putea fi realizate prin încredințare directă, cât mai repede. CSAT este modul în care ministrul încercă să ocolească birocrația și funcționarii care nu-și fac datoria. „Să putem merge pe […]