"> Cristian Feieș, candidat la Primăria Sebișului: împreună, prin muncă, dezvoltăm orașul! - Zoom ARAD

Cristian Feieș, candidat la Primăria Sebișului: împreună, prin muncă, dezvoltăm orașul!

Zoom Arad

Cine este Cristian Feieș, candidatul PNL la funcția de primar al Sebișului?

Am 33 de ani, m-am născut la Arad iar când aveam 7 ani, familia mea s-a mutat la Sebiș. După 26 de ani de când locuiesc aici, pot spune că sunt adoptat de această localitate și sunt foarte mândru de acest aspect. Aici am absolvit toate studiile până la clasa a XII-a. Ulterior am absolvit Facultatea de Științe Economice și am un Masterat tot în științe economice.

Când ai intrat în politică și care a fost parcursul până la această nominalizare la Primăria Sebișului?

În politică am început în anul 2007 odată cu primele alegerile europarlamentare care au coincis cu aderarea României la Uniunea Europeană. L-am susținut pe domnul Matula la un mandat de europarlamentar. Acesta a fost începutul. Mai târziu, am fost ales președinte al organizației de tineret a PDL și membru în Biroul Permanent Județean. Am trecut apoi în Biroul Permanent Județean la seniori timp de patru ani ocupând funcția de prim vicepreședinte pe colegiu. În prezent, după fuziunea PDL cu PNL, sunt vicepreședinte al Ligii Aleșilor Locali ai Partidul Național Liberal, prim vicepreședinte al organizației de tineret PNL a județului Arad și mai recent președintele organizației PNL Sebiș, la seniori de această dată.

Ai o experiență importantă în administrația județului Arad, la Consiliul Județean

În anul 2012 am candidat la funcția de consilier județean pe listele Mișcării Creștin Liberale din care făcea parte pe vremea aceea Partidul Democrat Liberal. Am reușit și am fost ales ca cel mai tânăr consilier județean din istoria Consiliului Județean la vârsta de douăzeci și cinci de ani. Am fost ales de asemenea, deși eram cel mai tânăr, președintele Comisiei de buget finanțe, funcție pe care am  care am deținut-o și în cel de-al doilea mandat când am candidat în anul 2016 pe listele Partidului Național Liberal, funcție pe care o dețin și în prezent.

În ultima perioadă ai mai adăugat o experiență în administrație, odată cu numirea în funcția de administrator public al orașului Sebiș

În 2018, având în vedere faptul că primarul Feieș Gheorghe a fost declarat incompatibil s-a vacantat funcția. Noi speram că vor fi alegeri anticipate însă guvernul PSD de atunci nu a organizat acest scrutin. Cum viceprimarul Demetrescu a primit atribuții de primar, pentru a-l ajuta în desfășurarea activității s-a decis în Consiliul Local să se activeze funcția de administrator public, cum dealtfel au majoritatea orașelor. Am fost numit în această funcție și practic sunt mâna dreaptă a primarului în exercițiu, mă ocup de toate problemele orașului din punct de vedere al organizării și executării activităților, doar că semnătura rămâne un atribut exclusiv al primarului interimar. Mă implic în coordonarea unor compartimente, cum ar fi cele de achiziții, de proiecte, dialogul direct cu comunitatea, ce nevoi au, cum ar fi un șanț, o groapă, probleme legate de domeniul public, deci toate probleme pe care comunitatea le are.

Vin alegerile locale, ai fost desemnat de PNL Sebiș drept candidat la funcția de primar

Am fost desemnat ca și candidat la funcția de primar al orașului Sebiș, sunt  foarte onorat de acest lucru. Am fost validat în Biroul Permanent Județean și vinerea ce a trecut și în Consiliul de Coordonare Județean, cel mai înalt for al conducerii partidului pe plan județean.

Această desemnare presupune obligații și presupune un program cu care să te prezinți în fața comunității

Îmi asum această candidatură împreună cu echipa mea, ne fixăm niște obiective importante pentru dezvoltarea comunității care trebuie să meargă pe absorbția de fonduri europene, pe creșterea și dezvoltarea numărului de locuri de muncă și totodată stimularea creșterii veniturilor salariale pentru angajați. De asemenea foarte importante pentru noi sunt sănătatea, învățământul și nu în ultimul rând utilitățile publice.

Ne poți detalia un pic ce proiecte sunt acum la nivelul orașului, ce planuri și ce proiecte noi ai tu și echipa PNL Sebiș?

Dacă e vorba de proiecte, acestea există. Să le luăm pe rând. Avem câștigat un proiect prin ADR Vest în valoare de 3 milioane de euro fonduri europene prin care se vor amenaja 9,1 km de piste de biciclete și un bloc ANL cu 24 de locuințe. În sănătate avem un proiect de 2 milioane de euro, un ambulatoriu la Spitalul Sebiș, un proiect tot pe fonduri Europene. Tot pe fonduri europene, prin Grupul de Acțiune Locală vom achiziționa un buldoexcavator și accesorii în valoare de 65.000 de euro pentru Situații de Urgență și tot pe GAL avem un proiect care vine în sprijinul minorităților, în valoare de 20.000 de euro. Avem finanțare de la Consiliul Județean pentru finalizarea podului peste vale, asfaltarea drumului către Sălăjeni, planul de conformare al Spitalului Orășenesc și modernizarea stației de epurare. În învățământ avem deasemenea o investiție prin PNDL, o clădire nouă la grădinița cu program prelungit și ateliere școală în curtea liceului Sebiș.

La proiectele pe care le pregătim acum pentru utilități publice, vorbim despre calitatea apei, despre rețelele de drumuri și trotuare și de un obiectiv foarte ambițios al nostru, eu îl văd realizabil, chiar dacă multă lume nu crede în el, și anume realizarea tuturor demersurilor pentru aducerea rețelei de gaz în oraș. De asemenea pregătim spre finanțare modernizarea rețelei de apă, înlocuirea țevilor de ciment, retehnologizarea stației de la uzina de tratare a apei și retehnologizarea stației de epurare. E un proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro unde urmează să găsim finanțare dar în cadrul acestui proiect o să începem activitatea pe fonduri proprii, iar în momentul în care vom găsi o linie de finanțare o să scoatem ce s-a realizat și vom accesa fondurile de acolo.

Cum pot crește numărul de locuri de muncă în oraș?

Dacă vin investitori, înseamnă că va crește oferta de locuri de muncă, se creează concurență pe piață și atunci automat crește și nivelul salariilor. Comunitatea poate atrage firmele să investească la noi prin creearea de facilități, atât de ordin al impozitelor, noi avem o cotă destul de mare la impozite iar obiectivul meu este să le reducem un pic și să găsim surse de finanțare alternative ca să acoperim deficitul de fonduri în urma reducerii impozitelor, la persoanele juridice. Avem terenuri în zona industrială pentru firme care doresc să construiască de la firul ierbii, sperăm să mai atragem câțiva investitori serioși.

Totodată avem în vedere valorificarea corectă și justă a pădurii orașului, care are peste 1000 de hectare. Vom încerca de asemenea valorificarea justă și corectă și în folosul crescătorilor de animale a pășunilor orașului.

Ce obiective vă propuneți la alegerile locale din 2020?

Dacă ne uităm la ultimelescrutinuri, am câștigat europarlamentarele cu 30 la sută, la prezidențiale am avut aproape 40 în primul tur iar la turul doi 66 la sută. În aceste condiții, nu putem decât să ne propunem câștigarea funcției de primar și bineînțeles o majoritate în Consiliul Local ca să putem pune în aplicare toate proiectele. Dacă, să zicem că vor fi și cele parlamentare în acest interval de timp, categoric vom sprijini total candidații PNL de la Senat și Camera Deputaților, trebuie să maximizeze scorul și la parlamentare deoarece sunt colegii noștri și practic partenerii noștri în ceea ce înseamnă obținerea de fonduri pentru dezvoltarea Sebișului.

 

Ce face Cristian Feieș în timpul liber, când nu se gândește la politică și administrație?

De la fondarea GAL-ului de la Bârsa, din care face parte și Sebișul, am contribuit la accesarea și implementarea proiectelor. Din anul 2012 dețin o fermă apicolă pe baza căreia am și accesat un proiect pe fonduri europene, pe Tânărul fermier. Deși s-a terminat proiectul, am rămas un iubitor al albinelor și le îngrijesc an de an. Totodată am diversificat activitatea, de acum doi ani am achiziționat primele oi și sunt la începutul construirii unei ferme de ovine care îmi produce mari satisfacții în momentul de față și care este în dezvoltare.

Un mesaj pentru locuitorii din Sebiș, Prunișor, Sălăjeni și Donceni

Îi cunosc bine și mă cunosc și ei, îmi doresc să vină cât mai mulți alături de mine să facem lucruri bune și frumoase pentru Sebiș, să fim mândri că locuim aici, să ne fie drag cu orașul nostru și să prosperăm cu familiile noastre pentru a duce o viață cât mai bună.

 

 

Comentarii pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sergiu Bîlcea: Avem nevoie urgentă de pasajul de peste calea ferată și să începem drumul Arad-Șiria

Miercuri la orele 12 avem întâlnire cu Prefectura, Consiliul Județean, Primăria, Enel, Compania Națională de Drumuri și proprietarii din zona pasajului de pe Șiriei, dintrecare mulți dintre refuză acest drept de servitute și de folosire a terenului de schimbarea liniilor de medie și înaltă tensiune. Este o întâlnire importantă. Eu […]