"> A XII-a ediție a Festivalului Vânătorilor a fost un succes - Zoom ARAD

A XII-a ediție a Festivalului Vânătorilor a fost un succes

Zoom Arad

Mii de vânători din toată ţara şi din străinătate s-au adunat duminică la Bata pentru a participa la Festivalul Vânătorilor, cel mai mare de acest gen din România. Primarul Comunei Bata, Ion Micurescu, este principalul organizator al Festivalului, susţinut financiar de către Consiliul Judeţean Arad.

Chiar dacă în zonă nu există nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană, ca urmare a focarelor care există în alte părți ale Aradului festivalul s-a desfăşurat în condiţii maxime de biosecuritate. La intrările în zona festivalului au fost mochete îmbibate cu substanţe certificiate decătre Direcţia Sanitar Veterinară Arad, iar carnea de vânat a fost controlată amănunțit de către medicii DSV.

La ediţia din acest an au fost mii de participanţi, care au avut parte de o serie de suprize şi spectacole. Vânătorii au pregătit tot felul de tocăniţe la ceaun şi alte mâncăruri din carne de vânat, care de care mai gustoase.

Printre vizitatori s-au aflat Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, fostul primar al Aradului, actual europarlamentar Gheorghe Falcă, vicepreședintele Consiliului Județean, Răzvan Cadar, Festivalul a cuprins o serie de concursuri printre care un concurs de gătit la ceaun, concurs de arbitraje, concursuri pentru câini de vânătoare, proba mistreţ în ţarc, proba aport din apă cu raţă, tragere cu arcul şi mai multe ateliere sportive. Şi, bineînţeles, că s-au spus si foarte multe poveşti… vânătoreşti.

Un trofeu de cerb carpatin premiat internațional a atras toate privirile. A existat și o expoziţie cu trofee cu care se mândresc vânătorii.

Festivalul se vrea, în primul rând, o deschidere spre publicul larg a tradiţiilor şi obiceiurilor legate de vânătoare. Oaspeţii evenimentului au avut surpriza să descopere că vânătoarea nu înseamnă numai uciderea animalelor sălbatice ci şi o adevărată cultură cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri care au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor. Iar dacă până acuma toate acestea se desfăşurau într-un spaţiu de tagmă destul de ermetic, festivalul este o sansă de cunoaştere şi înţelegere corectă a fenomenului.

Festivalul are loc la casa de vânătoare care i-a aparţinut baronului Antoniu Mocioni, cel care a fost Mare Maestru de Vânătoare a Curţii Regale a României, iar în zonă veneau la vânătoare nobilii Europei. La festival au participat zeci de grupe de vânătoare din România, care şi-au prezentat trofeele. Cei mai curoajoşi au putut încerca şi o tiroliană.

 

Comentarii pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sergiu Bîlcea: ˝Felicitări Alexandra Mitu, câștigătoarea turneului de tenis Ilie Năstase organizat la Arad˝

Felicitări Alexandra Mitu, câștigătoarea turneului de tenis Ilie Năstase organizat la Arad. O frumoasă coincidență – sportiva a ridicat trofeul chiar de ziua ei de naștere. Felicitări organizatorilor care au pus în acest week-end orașul nostru în centrul tenisului românesc.   Comentarii pe Facebook